Yleinen

Chiaretto – kuuman kesäpäivän viettelys

Kesä on täällä taas ja niin on roseeviinitkin. Ne ovat nyt pop! Oletko kuullut chiaretosta, Viiniessin lempiroseesta? Jos et, et ole ainoa. Jostain syystä chiaretot ovat jääneet unholaan, vaikkakin Alko on vihdoinkin lisännyt valikoimiinsa enemmän chiarettoja – muutama vuosi sitten niitä oli vain muutama, nyt niitä on jo kymmenen. Wuhuu!

Chiaretto on kotoisin Italian pohjoisosasta Gardajärven rannalta, pääsääntöisesti Bardolinon alueelta. Bardolinossa järjestetään joka vuosi kesäkuussa Chiaretto-festivaalit (tänne on pakko päästä joskus). Chiaretto on helmeilevän raikas, nuori roseeviini. Yleensä chiaretot ovat kuivan marjaisia ja keskihapokkaita. Viini sopii hyvin seurusteluun, piknikille, ruokaisan salaatin tai kevyen pastan seuraksi ja miksei jopa grillatun kanan tai lohen kaveriksi.

Ennen esimerkkiviinien esittelyä pieni tietoisku italiaa osaamattomille, chiaretto lausutaan kovalla koolla eli kiaretto. Osaat nyt lausua viinin oikein tilatessasi sitä. 😉

Tässä muutama chiaretto esimerkki:

  • Zenato Bardolino Chiaretto 2019 (11,98 € 0,75 l), viini on kuiva, raikkaan marjaisa ja hapokkaan sitruksinen. Maussa mausteisuutta, metsämansikkaa, kirsikkaa ja punaherukkaa. Rypäleinä Corvina, Rondinella ja Merlot. Tämä on ehdoton suosikkini chiaretoista.
  • Soprasasso Bardolino Chiaretto 2019 (5,99 € 0,375 l), viini on kuiva, kevyen hapokas, mineraalinen ja omenainen. Maussa vadelmaa ja punaherukkaa. Rypäleinä myös Corvina, Rondinella ja Merlot.
  • Opera Roses Chiaretto 2019 (11,98 € 0,75 l), tämä viini ei ole Bardolinosta vaan Gardan alueelta. Viini on puolikuiva, makean mausteinen ja pirskahtelevan hapokas. Maussa punaista omenaa, metsämansikkaa, punaherukkaa ja aprikoosia. Rypäleinä Barbera ja Syrah.

 

Lisää Bardolinosta löytyy aiemmista postauksistani ITALIA: Veneto ja Milano sekä Villa Calicantus.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s