Yleinen

Syksyn kuohuviinit sokkona

Vihdoinkin oli aikaa ja mahdollista järjestää ystävilleni juhlava kuohuviinitasting, sillä kiireinen vauvavuosi, pitkä koronakevät ja muutto uuteen kotiin hidastivat paluutani viiniharrastukseni pariin. Pidin tastingin sokkona osallistujille, jossa he eivät tienneet millaista ja mitä kuohuvaa he maistavat, ja vasta lopuksi paljastin heille maistetut viinit.

Tarjolla viinien seuraksi oli Valman valkohomejuustoa, Chaumes Coupe -punahomejuustoa, Herkun maalaispatonkia ja viikunahilloa sekä Lakrids by Bülown setti (B passion fruit, F dark & sea salt, GOLD raspberry ja BARRIES wild blueberry). Suurimman suosion herkuista kuohuviinien kanssa sai Valman valkohomejuusto ja Lakrids by Bülown B passion fruit.

Sitten itse viineihin. Maistoimme neljä viiniä makeasta erittäin kuivaan asteittain, kaikki olivat Alkossa alle 14 €, eli kyseessä oli budjettiviinejä. Sain osallistujilta muistiinpanoja talteen, jotta voin mainita heidän kommenttinsa viineistä postauksessa nimettömänä (tunnistakoon kukin itsensä):

  • Gancia Asti Dolce, Italia (11,99 €). ”makea” ”Näsiän kukan tuoksuinen, kirpeä jälkimaku” ”sopii jälkiruokakuohuviiniksi” ”hedelmäinen” ”marmeladimainen, kukkainen ja sitruksinen”
  • Codorníu Ecológica Cava Semi Seco, Espanja (10,80 €). “puolikuiva ja hapokas” “tuoksussa mausteista neilikkaa, maussa viikunaa ehkä luumua” ”lievästi paahteinen, mineraalinen, aprikoosinen”
  • Alberto Nani Organic Prosecco, Italia (13,89 €). “omenaa” “kuiva, juustoviini” “mineraalinen” “päärynän tuoksuinen” ”sitruksinen ja hennon mausteinen”
  • Bestheim Crémant d’ Alsace Brut Premium, Ranska (13,19 €). “savuinen, kuiva” “tuoksuu ruusuille ja päärynälle, maultaan kesäinen””marjaisa” ”kermatoffeinen, aprikoosin kiveä, paahteinen ja hapokas” ”sopii hyvin lakujen kanssa”

Lopuksi järjestin pienen haasteen: kaksi viiniä, jotka ovat valmistettu perinteisellä menetelmällä (eli samppanjatyylillä), mutta vain toinen on Ranskasta Champagne -alueelta:

  • André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne Brut, Ranska (32,90 €). “omenainen, tervaa tuoksussa” “kaneliomenaa, puinen” “mantelinen, kuivan sitruksinen ja paahteinen”. (3/7 ääntä)
  • Antica Fratta Franciacorta Brut, Italia (26,99 €). “pehmeän kuiva, kermainen” “hapokas” “poreileva” ”päärynää, omenaa ja pähkinää”. (4/7 ääntä)

Tästä voi siis päätellä, että muut kuohuviinit (esimerkiksi crémant, franciacorta ja osa cavoista), jotka ovat valmistettu perinteisellä menetelmällä voivat olla yhtä hyviä kuin samppanjat, ellei jopa parempia.

Mikä on sinun suosikkikuohuviini, joka on valmistettu perinteisellä menetelmällä eikä ole Champagnen -alueelta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s