Matka · Ravintola

ITALIA: Veneto ja Milano

Vietimme viikon loman Gardajärvellä, jossa tukikohtanamme oli Bardolino ja ihastuttava hotelli Ca’ Mura. Bardolino on ihana, rauhallinen pieni kylä Gardajärven rannalla, Veneton alueella. Bardolinon alueella on noin 40 viinitilaa.

Ensimmäisenä päivänä pyöräilimme lähialueet rantaviivaa pitkin, sieltä avautui upeat näkymät järvelle ja vuorille (Dolomiitit, Monte Baldo ja Alpit). Lazisessa pääsimme kokemaan kunnon italialaisen pääsiäismessun vanhassa kirkossa, se oli upea kokemus. Lazisesta jatkoimme pyöräillen kohti kumpuilevia viinitarhoja, jossa muun muassa eksyimme eräällä viinitarhalla ja törmäsimme vahtikoiriin, joiden saattelemana poljimme vimmattua vauhtia takaisin kunnolliselle tielle. Illalla harjoittelin pinnani kestävyyttä pyöräillessämme rantakatua ihmismassan läpi Gardan kylään. Garda oli illalla kaunis valaisevineen lamppuineen ja pikku kojuineen myrskyävän järven poukamassa.

Seuraavana päivänä meidän oli tarkoitus mennä lautalla Malcesineen, josta olisimme päässeet kaapelihissillä Monte Baldolle, jonka huippu sijaitsee noin 2200 metrin korkeudessa, mutta myöhästyimme aamun lautasta parilla minuutilla ja se retki jäi meidän osalta tekemättä tällä kertaa. Päätimme sitten ottaa lautan Sirmioneen, lautalta oli upeat näkymät järven pohjoisosaan, Monte Baldolle ja Alpeille. Kävimme ihmettelemässä kaunista Rocca Scaligera-linnaa ja upeita Grotte di Catullo-raunioita. Sirmionessa söin italialaisen alkupalasuosikkini: melonia ja kinkkua. Sekä sen seurana ihanan, raikkaan marjaisan roseviinin.

Tiistaina päätimme lähteä Bardolinon sadetta karkuun bussilla Veronaan. Kävimme Veronan vanhassa linnassa katselemassa taidetta, ihastelemassa Romeon ja Julian parveketta (juu, jätimme oman puumerkkimme seinään) ja näimme myös Veronan Arenan ulkopuolelta, sisään emme jaksaneet jonottaa. Päästyämme takaisin Bardolinoon, menimme Lidlin kautta takaisin hotellillemme nautiskelemaan iltapalaa (meinasin seota Lidlin viinihyllyllä kun huomasin, että Chianti Reserva maksoi vain 3,99 €!).

Keskiviikkona kävimme Bardolinossa pienellä viinitilalla, josta juttua myöhemmässä postauksessa.

Torstaina lähdimme aamulla junalla Venetsiaan, jossa olimme yhden yön Hotel Ala:ssa. Venetsia oli erikoinen paikka, en ole vieläkään päättänyt pidinkö siitä. Nykypäivänä kaupunki tuntuu fantasiatarulta, jota esitellään turisteille. Olihan se hienoa saapua junalla saarelle, josta hypättiin vesibussiin (vaporetto) ja ajeltiin sillä pitkin Grand Canaalia San Marcon alueelle. Tai astua pieneltä kujalta suoraan valtavalle Pyhän Markuksen aukiolle, jossa vastapäätä on ylikrumeluuri kirkko ja viereisellä terassilla soittaa orkesteri klassista musiikkia. Jos joskus menen uudelleen Venetsiaan haluan ehdottomasti nähdä tuon Pyhän Markuksen kirkon myös sisältä. Kävimme kuitenkin Dogen palatsissa, joka oli upea nähtävyys koristelluineen kattoineen ja vankityrmineen Kuuluisa Huokausten silta oli myös hieno kokemus. Illalla kävimme ystäviemme kanssa syömässä ihanassa pienessä osteriassa Cantina do Spadessa (kiitos vinkistä Marimente!), jossa saimme erinomaista asiakaspalvelua. Suosittelen alkupalalajitelmaa ja viiniksi Veneton alueen valkoviiniä Col Dovigo Vespaiolo Breganze, joka on kuivan hedelmäinen ja hieman suolainen sopii erinomaisesti merenelävien kanssa.

Perjantaina kiertelimme Bardolinossa ja nautimme auringosta. Kuten koko reissun ajan, kävimme terassilla nauttimassa Spritzit. Tiesitkö, että Aperol Spritz on kotoisin Veneton alueelta ja paikalliset miehet nauttivat Aperolin sijasta Campari Spritzejä. Kävimme viimeisenä iltana syömässä mielestämme Bardolinon parhaassa ravintolassa La Virata Trattoria del Pescessä. Kauniisti sisustettu paikka niin ravintolan kuin vessankin puolelta, asiakaspalvelu oli erinomaista, ja pastat ja viinit todella hyviä. Kaupanpäälliseksi he tarjoavat alkuun lasillisen puolikuivaa pirskahtelevaa roseviiniä ja tonnikalatahnaa leivän seuraksi, ja aterian loppuun he tuovat pöytään kylmät limoncello ja Goccia Nera (lakritsilikööri) -pullot, joista voi kaataa lasiinsa niin paljon kuin lystää “talon piikkiin” laskua odotellessa.

Lauantaina lähtöpäivänämme kävimme piipahtamassa Milanossa, jossa totta kai piti käydä katsomassa valtavan koristeellisen upea Duomo di Milano sekä Galleria Vittorio Emanuele II, joka on tosishoppaajan paratiisi tai no, koko Milano on varmaan unelma paikka muotivillitysten uhrille.

Lisää kuvia esimerkiksi nähtävyyksistä löytyy Instagramista nimellä @misessi.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

2 vastausta artikkeliin “ITALIA: Veneto ja Milano

  1. Olipa kiva että päädyitte Do Spadeen Venetsiassa! Olen usein vienyt sinne Suomesta tulleita kavereita, koska siellä kiteytyy koko venetsialaisen illanvieton olemus: pienen piskuinen osteria syrjäisellä sivukujalla, joka keskittyy olennaiseen eli laadukkaaseen ruokaan sekä hyviin viineihin. Etenkin viikonloppuiltaisin sen edusta on usein täpösen täynnä viinilasi kädessä seisoskelevia italialaisia, jotka täyttävät koko pienen korttelin pulppuilevalla puheensorinallaan.
    Ja kiitos linkkauksesta! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s