Yleinen

Lasilla on väliä

Olen aina ollut tarkka mistä lasista juodaan mitäkin juomia ja olen kuullut vastalauseena, että onko sillä nyt niin väliä – on! Kävimme viikko sitten mieheni kanssa Viinimaan Mikä Viini! -tapahtuman Riedel-viinilasitastingissä ja paljastui, että laseilla on väliä enemmän kuin aiemmin olin ymmärtänyt.

Olen tottunut nauttimaan arkiviinini Ikean viinilaseista ja olen aina ajatellut, että niistä saa viinin maut ja tuoksut kuten muistakin viinilaseista, mutta valitettavasti näin ei ole. Eli viinit joista en ole pitänyt, olisivat ehkä olleet jopa todella hyviä, jos olisin nauttinut ne oikeanlaisista laseista. Tähän tulee muutos, aion nimittäin törsätä ja mennä ostamaan uudet viinilasit meille Decanterin ystävämyynnistä, jottei ensi kerralla hyvä viini mene kielen ohi. Oikeassa lasissa viinin tuoksukin pääsee oikeuksiinsa kun viinillä on tilaa hengittää.

Jotta kaikki viinin ihanat maut ja tuoksut tulevat esiin, tarvitaan oikean tyyppinen lasi ja tästä ne haasteet sitten alkavat, mutta ei mennä kuitenkaan ihan hifistelyn tasolle. Viinilaseja löytyy nimittäin oma jokaiselle rypälelajikkeelle. Esimerkiksi Riedelin maistelulasi on erinomainen valinta Sauvignon Blancille ja muille kevyille valkoviineille, koska viini kaatuu kielelle oikeaan kohtaan ja silloin ensimmäisenä makuna tulee viinin hapokkuus ja mustaherukkaisuus, jotka ovat ominaisia tälle rypäleelle. Kielen ja viinin ensikosketuksesta kulkee viesti evoluution koulimille aivoille, että onko viini hyvää vai pahaa, vaiko peräti myrkyllistä! Muitakin makuja tulee esiin, kun viini pyöräytetään kielellä suussa. Viinin hallitseva maku on kuitenkin se, minkä kieli ensimmäisenä maistaa.

No kotona tein sitten testin: kaadoin maistelulasiin ja Ikea-lasiin melkein jääkaappikylmää viiniä. Ensin haistoin maistelulasin viiniä ja ah! mikä tuoksumaailma: sitrushedelmää, mustaherukkaa ja raparperia. Sitten siirryin haistelemaan perus viinilasin viiniä ja tuntui kuin tuoksut olisivat kadonneet jonnekin, tai no, jossain oli häivähdys viinistä. Tämän jälkeen aloitin maistamisen maistelulasista ja maku selkeästi seurasi tuoksumaailmaa, nam. No taas kokeiltiin sitten perus viinilasia, jossa makumaailma oli melkein kadonnut, hapokkuus tuli jopa liian voimakkaana ja maku oli jokseenkin vetinen. Kokeilkaapahan tekin!

Riedelin maistelulasi muistuttaa Riedelin Veritas Riesling lasia ja tämä sopii kevyille valkoviineille (Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris yms.), punaviineille (Pinot Noir, Sangiovese, Zinfandel yms.) ja makeille valkoviineille.

Valitsisin tuhdeille punaviineille (Shiraz, Amarone, Barbera yms.) ja vähän voimakkaammille valkoviineille (Chardonnay, Viognier yms.) Riedelin Vinum Syrah lasin.

Olut- ja viskilaseista voisin pölistä enemmänkin, mutta jätetään ne jollekin toiselle kerralle. Mutta tästedes nautitaanhan ne hyvät viinit oikeasti hyvistä laseista ja jätetään ne muovimukit mehuille. Eikö vaan?

Loppuun vielä pikku knoppitieto: Mistä Riedel lasi sai alkunsa? No, Josef Riedel aikoinaan nautiskeli ystävänsä kanssa viiniä ja hänen ystävänsä sitten tokaisi, että tämä on pahaa ja Riedelin mielestä viini oli oikein hyvää, kunnes hän maistoi viiniä ystävänsä lasista ja huomasi että laseissa on eroja kun kerran joivat samasta pullosta samaa viiniä. Siitä se idea sitten lähti, muidenkin pitää saada nauttia viini hyvästä lasista. Ja tänä vuonna Riedel täyttää 260 vuotta, onneksi olkoon!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

3 vastausta artikkeliin “Lasilla on väliä

  1. Vau! Tosi mielenkiintoinen postaus! Olen itse kiinnostunut viineistä ja niiden maistelusta, mutta vielä ihan vasta-alkaja, joten tämä tuli tarpeeseen! 🙂
    xIida
    p.s.Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa mun blogia, northboundkitchen.wordpress.com! :))

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Viininmaistelua – viiniessi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s