Yleinen

Oletko yliherkkä viinille?

Oletko ihmetellyt, kun yhden punaviinilasillisen jälkeen iskee kova päänsärky tai jopa migreeni? Tai kun nautit lasin viiniä ja sen jälkeen olet aivan tukossa, kurkku on kipeä tai vatsa on sekaisin? Viiniallergia on yleisempi kuin uskotkaan.

Tanniinit ja sulfiitit voivat aiheuttaa allergisia oireita. Tanniinien aiheuttamaa päänsärkyä ei kuitenkaan ole vielä tieteellisesti todistettu, vaan tutkijat epäilevät, että kyseessä on opittu refleksi edellisestä päänsärkykrapulasta. Psyykkisiksi oireita epäillään varsinkin silloin, jos päänsärkyä ilmenee vain tietyn viinimaan viineissä. Viinipäänsärky voi olla kuitenkin todellinen ja se on yleisempää allergikoilla ja astmaatikoilla, sillä tanniinit saattavat tehostaa allergisia oireita. Sulfiitti yliherkkyys voi aiheuttaa allergisia oireita, jotka voivat olla esimerkiksi kurkkukipu ja tukkoisuus.

No, mitä ne tanniinit tai sulfiitit ovat?

TANNIINIT ovat parkkihappoja, jotka antavat viinille rakennetta ja persoonallisuutta. Tanniinien antioksidantit suojaavat viiniä hapettumiselta, joiden takia useimmiten punaviini kestää paremmin ikääntymistä kuin valkoviini. Viinin tanniinisuus on melkein verrannollinen sen kanssa, kuinka paksu rypälelajikkeen kuori on. Esimerkiksi Pinot Noir ja Grenache ovat ohutkuorisia, jolloin ne ovat yleensä vähä- tai keskitanniinisia. Tanniinien voimakkuuden tunnistaa viinissä siitä, kuinka voimakkaasti sylki häviää suusta. Tanniinit himoitsevat proteiinia ja silloin jos suussa ei ole mitään proteiinipitoista ruokaa viinin seurana, ne hyökkäävät syljen proteiinien kimppuun. Tämän takia yleensä tanniinisten viinien seuraksi suositellaan mehevän punaista pihviä, sillä täysin kypsennetyssä lihassa ei jäljellä ole tarpeeksi proteiineja tanniineille.

SULFIITIT ovat rikkiyhdisteitä, joita käytetään viinin säilymisen parantamiseen. Biodynaamiset, alkuviinit tai vegaaniset viinit ovat yleensä vähäsulfiittisia tai sulfiitittomia, eli niin kutsuttuja natuviinejä.

Harmillisesti Alkon valikoimissa on turhan vähän vähätanniinisia tai sulfiitittomia viinejä, mutta onneksi natuviinit ja luomuviinit ovat nyt muotia, niin niitä löytyy nykyään enemmän ravintoloista.

Vähätanniiniset viinit:

  • Hardegg Pinot Noir vom Schloss 2015, Itävalta (18,98 €), joka on marjaisen hapokas luomuviini. Maussa keskitäyteläisyyttä, kirsikkaa, vadelmaa ja karpaloa.
  • Reh Kendermann Pinot Noir vom Kalkmerger 2014, Saksa (13,90 €), joka on kevyt, kirsikkainen, mausteinen, vadelmainen ja tasapainoinen.
  • Ville di Antanè Rimbalso 2016, Italia (11,98 €), joka on makean mausteinen, keskitäyteläinen, vaniljainen ja karhunvatukkainen.

Sulfiitittomat viinit:

  • Insieme Nero d’Avola 2017, Italia (11,49 €), joka on keskitanniininen, hilloisen kirsikkainen, mausteinen ja puolukkainen luomupunaviini.
  • Meinklang Pet Nat, Itävalta (17,49 €), joka on kuivan hapokas, pirskahteleva, kypsän persikkainen ja mansikkainen. Biodynaamisesti valmistettu roseeviini.
  • Pizzolato Prosecco Organic Brut 2018, Italia (14,99 €), joka on erittäin kuiva, hapokkaan päärynäinen ja omenainen vegaaniviini.
  • Meinklang Grüner Veltliner2017, Itävalta (12,90 €), joka on kuivan sitruksinen, mineraalinen, mausteinen, omenainen ja persikkainen. Biodynaamisesti valmistettu vegaaninen alkuviini.

 

Meinklang
Meinklangin sukutilalla viljellään ja valmistetaan viinejä biodynaamisesti. Eli toisin sanoen Meinklangin viinit ovat turvallisia sulfiittiallergikolle.

 

Lisätietoa viinipäänsärystä ja sulfiittiallergiasta voit lukea esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjaston artikkelista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s