Yleinen

Juo viiniä, pelasta hyönteiset!

Hyönteisten määrä vähenee vuosi vuodelta. Pari viikkoa sitten luin artikkelin hyönteisistä Suomen Kuvalehdestä (SK Katso perhosta 20/2018), jonka seurauksena päätin kirjoittaa postauksen luomuviinien tärkeydestä. Tässä lyhyt lainaus SK:n artikkelista:

Loppuvuodesta 2017 Saksassa julkaistiin tutkimus, jossa tutkijat olivat seuranneet lentävien hyönteisten biomassaa 27 vuoden ajan kymmenissä eri luonnonsuojelukohteissa. Tulokset ovat lohdutonta luettavaa: lentävien hyönteisten biomassa oli vähentynyt vajaassa 30 vuodessa yli 75 prosenttia. Keskikesän lasku oli peräti 82 prosenttia.

Ranskassa julkaistiin maaliskuussa 2018 tutkimus, jonka mukaan hyönteisiä syövät lintulajit ovat jo katoamassa. Tutkijoiden mukaan maan tilanne lähentelee ekologista katastrofia, jossa suuret osat Ranskan maaseudusta ovat muuttumassa elottomaksi erämaaksi. Pääsyyllisenä pidetään hyönteisten määrään vaikuttaneita torjunta-aineita.

Kun viljelyssä käytetään kemiallisia torjunta-aineita, ne tuhoavat niin maaperää, kasvistoa kuin hyönteisiäkin. Neonikotinoidit ovat nikotiinipohjaisia torjunta-aineita, joita käytetään yleisesti tuholaisten torjunnassa. Ne toimivat hermomyrkkynä hyönteisille ja tappavat tehokkaasti. Ihmiselle myrkky on vaaraton.

Kauhistuin, kun tajusin, että rakas harrastukseni saattaa tuhota maailmasta hyödylliset pörriäiset! Mikä neuvoksi? Luomuviinit!

Luomuviini on EU:n määritelmän mukaan viini, joka on valmistettu ja viljelty luonnonmukaisesti. Viljelyssä maaperää hoidetaan kumppanuuskasveilla, jotka lannoittavat, torjuvat rikkaruohoja ja antavat tilaa hyödyllisille hyönteisille. Maaperän ravinnetta ja rakennetta ylläpidetään eloperäisillä lannoitteilla sekä luonnosta saatavilla kivijauheilla. Myös viinin valmistuksessa vältetään kemiallisia aineita ja viinin säilyvyydessä käytettyjä sulfiitteja on luomuviineissä paljon vähemmän. Yleensä luomuviinit sisältävät myös vähemmän voimakkaita tanniineja. Alkossa luomuviinin tunnistaa Vihreä valinta -kyltistä, jossa on lehden kuva.

Biodynaamiset viinit ovat myös luonnonmukaisesti viljeltyjä viinejä ja niiden viljelyyn kuuluu filosofia, jonka mukaan seurataan kuun ja planeettojen sekä vuodenaikojen rytmiä. Filosofia on otettu Rudolf Steinerin maailmankatsomuksesta.

Alkuviinit, jotka ovat nyt muodissa, ovat yleensä luonnonmukaisesti viljeltyjä, suodattamattomia nuoria viinejä.

No, mitä sitten jos hyönteiset katoavaisivat? Luonnosta puuttuu hyönteisten pörinä ja linnun laulu. Kukat eivät kuki eikä marjoja löydy enää poimittavaksi. Syömme perunaa, keinolihaa ja sieniä, ehkä vähän kasviksia. Mausteita tai hedelmiä ei ole tai ne maksavat mansikoita.

Miten voin vaikuttaa tilanteeseen omalta osaltani? Pyrin ostamaan luomuviinejä ja tuotteita. Tässä muutama luomuviinisuositus:

  • Alberto Nani Organic Prosecco Extra Dry, Italia 13,68 €. Kuiva, hennon mausteinen ja päärynäinen.
  • Barth Fructus Riesling 2017, Saksa 15,90 €. Puolimakea, erittäin hapokas ja aprikoosinen.
  • Matua Organic Sauvignon Blanc 2017, Uusi-Seelanti 14,48 €. Kuiva, hapokas ja valkoherukkainen.
  • Meinklang Zweigelt 2016, Itävalta 16,90 €. Keskitäyteläinen, keskitanniininen ja karhunvatukkainen.
  • Terre del Barolo Nebbiolo d’Alba Biologico 2015, Italia 19,30 €. Keskitanniininen, rosmariininen ja karpaloinen.
  • Antiche Terre Amarone della Valpolicella Mezzo Monte 2012, Italia 36,91 €. Tanniininen, lääkeyrttinen ja boysenmarjainen.

Voit myös luomuviinien ja luomutuotteiden ostamisen lisäksi rakentaa hyönteishotellin kotisi lähelle, mökille tai metsään.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s