Matka · Yleinen

Umeshu & Sake

Terveisiä Japanista! Oli upea reissu, monta hienoa kokemusta repussa. Ollaan vihdoinkin kotiuduttu. Päätin reissun aikana, että kirjoitan vähän vähemmän tunnetusta umeshusta, ja sakesta.

Moni yleensä yhdistää umeshun luumuviiniin (kuten minäkin aluksi), umeshu on englanniksi plum wine, minkä takia se saatetaan kääntää väärin. Mutta umeshu onkin japaninaprikoosin, sokerin ja alkoholin, esimerkiksi shochun (japanilainen ohra-, bataatti- tai riisiviina), yhdistelmä. Japaninaprikoosit uutetaan sokerissa ja alkoholissa, josta valmistuu umeshulikööriä (alc. 10-15 %, ume = japaninaprikoosi, shu = alkoholi). Maultaan umeshu on makeaa ja happaman kirpeää, ja siitä saa täydellisen kesädrinkin (Umeshu Royal) lisäämällä kuivaa kuohuviiniä tasapainottamaan makumaailmaa. Alkossa umeshua löytyy Choya-nimiseltä valmistajalta.

Sake on riisiviini (alc. 15-17 %), joka nautitaan joko kylmänä tai lämpimänä, yleensä vuodenajasta riippuen. Sake valmistetaan riisistä, vedestä ja riisihomeesta (koji), home auttaa käymisessä muuttaen riisitärkkelyksen sokeriksi. Sakea on valmistettu ja juotu 300-luvulta alkaen ja saken juomiseen kuuluu useita rituaaleja ja tapoja: aikoinaan sakea juotiin yhteisestä kiposta, koska sen yksin juominen katsottiin eristäytymiseksi. Kuten muitakin juomia Japanissa yleensä tarjoillaan, sakea kaadetaan aina toiselle (ei itselle) ja nautitaan kupista kahdella kädellä. Sake yleensä juodaan nuorena, koska toisin kuin muut viinit, se ei välttämättä ikäänny hyvin.

Japaninreissulla löysin uuden lempijuoman, jota Suomesta ei valitettavasti saa, Suntoryn persikkajuoma (alc. 3 %). Ihanan persikkaisen makea juoma, jossa hieman kuplia. Vakio-olut Japanissa oli Asahi, täydellinen kuuman päivän janojuoma. Ihastuin myös kylmäuutettuun vihreään teehen, joka toimi niin energiajuomana kuin janojuomanakin. Tätä täytyy valmistaa pulloittain kotonakin. Ai niin, löysin myös japanilaisen ”lonkeron”, Calpis Sour -juoman (alc. 3 %), joka maultaan muistuttaa kaukaisesti lonkeroa, mutta on väriltään maidon valkoinen. Jännä. Calpis on maitopohjainen juoma 1900-luvulta (cal = calsium, pis = maku), jolloin japanilainen Kaiun Mishima tutustui mongolialaisten airag-juomaan (käynyt tammanmaito). Hän innostui juomasta ja halusi tuoda sen japanilaisille markkinoille, haasteita lisäsi se, että 90 % japanilaisista on laktoosi-intolerantikkoja. Jotenkin hän kuitenkin onnistui siinä ja nykypäivänä Calpis-juomasta löytyy kaikenlaisia variaatioita: niin yogurttipohjaisia sodajuomia kuin vodkapohjaisia sourejakin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s