Yleinen

Pääsiäisen viinit ja herkut

Kevät on täällä taas, ihanaa! Pääsiäinen on täydellinen ajankohta juhlistaa kevään alkua herkkujen ja hyvien viinien kera. Kun pimeinä talvipäivinä on tullut nautiskeltua useampia täyteläisiä punaviinejä, on pääsiäisenä ihanaa korkata kuohuvat ja raikkaat valkoviinit valon kunniaksi.

Valitsin pääsiäsmenuun herkkuja ja viinejä ajatellen valoa ja kevättä. Alkuun hieman pröystäilisin ja valitsisin Gancia Cuvée Mesi Brut 2010 kuohuvan (Alkossa 27,90 euroa), joka olisi täydellinen startti keväiselle pääsiäismenuulleni. Mausta ja tuoksusta löytyy omenaa ja sitrusta sekä paahteista hedelmäisyyttä. Viini sopii joko sellaisenaan tai paistettujen kampasimpukoiden seuraan. Mikäli pröystäily ei innostakaan, niin valitsisin Itävaltalaisen Stift Klosterneuburg Mathäi Brut kuohuviinin (Alkossa 16,98 euroa), joka sopii erinomaisesti myös kampasimpukoiden seuraan. Viini on kypsän hedelmäinen, pippurinen ja omenainen.

Pääruuiksi valitsin kolme vaihtoehtoa, joista ensimmäinen olisi vuohenjuustolohta ja salaattia, jonka seurana nauttisin Itävaltalaista Mayer Wiener Gemischter Satz 2015 valkoviiniä (Alkossa 14,95 euroa). Kypsän hedelmäinen, pippurinen viini, josta voi erottaa persikkaa ja omenaa. Sopii myös maustetun kalkkunan seuraan.

Toisena olisi kurpitsarisottoa alla Pasqua ja parsaa pekonin kera. Risotossa käytin ohjeen suosittelemaa Pasqua Proseccoa (Alkossa 8,98, löytyy valkoviinihyllystä, sillä pullossa on kierrekorkki), joka sopi siihen kuin nakutettu – sitrusmaisen pirskahteleva, omenaa ja päärynää. Valitsin ateriakokonaisuuden seuraksi Chileläisen Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016 viinin (Alkossa 12,99 euroa). Se sopii erinomaisesti rasvaisen pekonin ja parsan seuraan, mutta toimi hyvin myös itse risotonkin kanssa. Tuoksultaan viini on raikkaan hedelmäinen, hunajameloninen, persikkainen ja omenainen, ja mausta löytyy lisäksi kukkaisuutta ja hunajaisen kypsää aprikoosia, silti jälkimaussa makeus jää pois ja tilalle tulee kuivan kirpeä lime ja persikka.

Kolmantena olisi haudutettua karitsan niskaa ja papu-höystettä, jonka seuraksi valitsin Italialaisen Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2013 punaviinin (Alkossa 19,99 euroa). Viini on lempeä, marjainen, makean mausteinen, ja siitä voi erottaa luumua ja vihreitä yrttejä. Mikäli viinin tanniinisuus ja mausteisuus tuntuu liian tujulta voi vaihtoehtoviiniksi valita esimerkiksi Uusi-Seelantilaisen Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2014 (Alkossa 19,99). Viini on kevyen savuinen, marjaisan kirpeä, mausta voi erottaa kirsikkaa, karpaloa ja vadelmaa sekä hieman kukkaisuutta.

Jälkiruuaksi olisi tietenkin perinteistä pashaa ja sen seurana makeaa jälkiruokaviiniä Italiasta Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce (Alkossa 8,52 euroa). Marsalan mausta voi löytää taatelia, rusinaa ja sitruunankuorta, mikä kuulostaa jo pashan makumaailmalta. Marsalan ja pashan makeus leikkaantuvat yhdessä, jolloin jäljelle jää herkkujen yhteinen ihanan kermaisen, rusinainen aromimaailma.

Mikäli kuitenkin päätyisin pashan sijasta suussasulavaan suklaamousse-töhnämunaan, tarjoaisin sen seuraksi Espanjalaista Valdespinon Cream Sherryä (Alkossa 11,59 euroa). Sen tuoksusta voi tunnistaa tummaa kahvia ja suklaata, mausta löytyy luumua ja viikunaa. Sopii erittäin hyvin tummasuklaamoussen pariksi.

Aurinkoista kevättä ja pääsiäistä!

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s