Yleinen

Köösi

Herahtaa vesi kielelle kun ajatteleekin sitä. Maistoin tätä ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten ja mielestäni se maistui aivan kissan pissalle, nykyään kun pidän enemmän kuivista juomista, on köösi yksi olutsuosikeistani.

Gueuze tai Geuze, lausutaan suomalaisittain köösi. Köösi on nuoren ja vanhan lambicin sekoitus, todella hapan ja kuiva olut. Perinteinen 100 % lambic köösi tunnetaan nimellä Oude Geuze.

No mitä se lambic sitten on? Lambic on olutlaji, jota valmistetaan ainoastaan Brysselissä, Belgiassa. Erikoista lambicissa on se, että olutvierteeseen ei lisätä ollenkaan hiivaa. Olutvierre lasketaan panimon ullakkohuoneseen, joka on päällystetty kuparilla matalaksi altaaksi, jossa villihiivat ja muut mikrobit saavat aikaan oluen spontaanikäymisen. Valmistus voidaan suorittaa ainoastaan loka-toukokuussa, jolloin ilmasto on tarpeeksi viileää. Kun olut on alkanut käymään se siirretään vanhoihin tammi- tai pähkinäpuutynnyreihin kypsymään 1-3 vuodeksi.

Toinen lambic-suosikkini on Cassis, joka on perinteinen lambic johon on lisätty mustaherukoita. Nämä ovat hedelmä-lambiceja, joita voi löytyä omenan (pomme), vadelman (framboise) ja vaikka kirsikan (kriek) makuisina.

Lambic valmistajia ovat muun muassa Boon, Cantillon, Lindemans ja Belle-Vue (jonka lasien ylpeä omistaja olen).

Kävimme viikonloppuna Kaislassa maistelemassa köösejä, jotta saisin suutuntumaa tähän postaukseen. Kaisla on erinomainen paikka oluen nautiskeluun: heillä on valtava, monipuolinen olutvalikoima sekä heiltä löytyy paljon kiinnostavia siidereitä, ja miljöö on mukavan kotoisan rauhallinen ja henkilökunta on todella ystävällinen ja palvelualtis. Kaislaan on kiva mennä nauttimaan pikaisesti olut tai jäädä viettämään iltaa pidemmäksikin aikaa, sillä sieltä löytyy myös laaja lautapelivalikoima. Suosittelen!

Maistoimme ensimmäiseksi Boonin Oude Geuze Black Labeliä (7 %), joka on erittäin kuiva, ei liian hapan, ihanan samppanjamainen (kaunis vaahto jää pinnalle), samettinen ja tuoksultaan keväisen kukkea. Maussa pääosassa ovat greippi ja vihreä omena. Viiniessin lemppari.

Seuraavaksi maistoimme Cantillionin Gueuze 100 % Lambic Bio (5 %), jolla on terävän pistävä tuoksu, jota maku seuraa voimakkaasti. Maku on erittäin hapan, kissan pissamainen ja kellarin tunkkainen, väriltään sakean samea. Tämä on perinteinen köösi.

Viimeiseksi maistoimme Lindemansin Gueuze Cuvée Renétä (5,5 %). Tämä köösi tuoksuu keväiselle nurmikolle ja tulppaaneille (tuoksutteluun kannattaa varata enemmänkin aikaa), se on koostumukseltaan kuplivan kuohuviinimäinen, maultaan kepeän hedelmäinen, ja väriltään vähän kuin väljähtänyt lager kultaisine vivahteineen.

Raati ei päässyt yhteisymmärrykseen, joten emme valinneet voittajaa, mutta kaikki kolme olivat erinomaisia omalla tvistillään.

P.S. Tiesittekö, että lambicilla on nimisuoja, kuten sahdilla? Lambic sai sen EU:lta vuonna 1997. Kaiken huipuksi lambic ja sahti taistelevat maailman vanhimman oluen tittelistä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s