Yleinen

Elämän vesi

Uisge beatha tarkoittaa gaelin kielellä elämän vettä ja sanasta uisge on syntynyt sana viski, englanniksi whisky, Yhdysvallat ja Irlanti käyttävät sanaa whiskey. Elämän vesi sopii hyvin kuvaamaan viskiä, sillä huhujen mukaan se auttaa flunssaan, stressiin, dementiaan ja jopa syövän hoitoon (näistä lisää Viskiniekan blogissa).

No, mitä se viski sitten on? Viski on viljasta tislattua alkoholijuomaa, jossa on joko ohramallasta tai jotain muuta viljaa kuten ruista tai maissia. Alussa viski on kuin olutta, kunnes se tislataan kirkkaaksi ja lopulta annetaan muhia tammi- ja/tai sherrytynnyreissä, joissa viski saa arominsa ja kauniin värinsä.

Viskin oletetaan tulevan Skotlannista yli 600 vuotta sitten, mutta legendan mukaan se olisi tullut Pyhän Patrikin mukana Britteinsaarille jo 400-luvulla jaa., mutta tislaus saattaa olla vielä tuota vanhempi arabialainen keksintö.

Suosikkini ovat skottilaiset single maltit, jotka tuotetaan aina samassa tislaamossa ja viljana käytetään ohramallasta. Skottiviskien valmistuksessa käytetään ainoastaan käytettyjä tammi- ja/tai sherry- sekä bourbontynnyreitä, jotka yleensä tuodaan joko Yhdysvalloista tai Espanjasta.

Bourbon on yhdysvaltalainen viskilaatu ja se sisältää vähintään 51 % maissia. Bourbonit ovat yleensä makeita ja parhaimmillaan 4-6 vuoden ikäisinä. Mikäli viski on valmistettu Tenneseessä ja sen suodatukseen on käytetty aktiivihiiltä, siitä tulee Tennessee Whiskeyä, ei bourbonia (esimerkiksi Jack Daniel’s).

Mitä tarkoittaa NAS? Lyhenne on sanoista No-Age Statement, mikä tarkoittaa viskiä ilman ikämerkintää. Viskin suosio on kasvanut valtavasti ja sen takia tislaamoilla ei ole tarpeeksi viskiä markkinoille verrattuna kysyntään. Jos etiketissä lukee esimerkiksi 12 yo, ei pullosta löydy nuorempaa viskiä. Skotlannin lainsäädäntö kieltää laittamasta pulloon nuorempaa viskiä kuin etiketissä on ilmoitettu, mutta NAS-merkintä kiertää tämän. Tislaamot eivät laita ikämerkintää etikettiin, jolloin pullossa on vähintään 3 vuotiasta viskiä, lainsäädännön mukaan viskin pitää ikääntyä kolmevuotiaaksi ennen kuin sitä voidaan kutsua viskiksi. Eli myös NAS-viskit ovat vähintään kolmevuotiaita.

Päätin kokeilla NAS-viskiä ja ostin Alkosta Bowmoren Small Batch Single Malttia. Se on kevyen makea, hieman suolainen ja bourbonmainen. Tämä sopisi hyvin oluen kanssa nautittavaksi (olut chaser, outo amerikkalainen tapa).

Löysin hiljattain lempiviskini, joka menee vanhan suosikkini Maker’s Markin (bourbon) ohi, nimittäin The Balvenie Double Wood 12 yo Single Malt. Se on makeahko, hedelmäinen ja pähkinäinen (tästä ei kuvaa ole, koska se on lipitelty tyhjäksi jo ajat sitten). Mieheni pitää enemmän savuisista ja kuivista viskeistä, hänen suosikkinsa on Lagavulin 16 yo Single Malt. Hyllyn päällä kunniapaikalla on viisi tyhjää Lagavulinia, neljä vielä mahtuisi…

Pääsin äskettäin myös maistamaan ystäviemme luona yli 200 euron japanilaista The Yamazaki 18 yo Single Malttia. Oli muuten tosi hyvää, sai hymyilyttämään. Tuoksusta löytyi savuisuutta, pähkinää, kuivattua rusinaa ja sikaria. Maultaan viski oli makea, pehmeä, aidon vaniljainen.

Pitäähän tähän loppuun vielä mainita, että Suomestakin löytyy hyviä viskejä muun muassa Kyrön Juuri, joka ei siis vielä ole valmis viski vaan tisle josta valmistuu ruisviski kunhan se saa aikansa kypsytellä tammitynnyrissä. Muita suomalaisia viskejä en ole vielä päässyt maistamaan.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s