Yleinen

Sininen viini ja Sokkotasting

Että minkä värinen viini? Ei, se ei ole uusi coctail tai rypälelajike. Onneksi ystäväni kysyi minulta sinisestä viinistä ja opin taas uutta. Ilmeisesti tästä on ollut juttuja kesällä mediassa, minulta se on mennyt aivan ohi.

Periaatteessa kyseessä on viini, joka on värjätty neon-sinisellä antosyaanilla, jota saadaan viinirypäleiden kuorista, ja indigolla. Jotkut viinin valmistajat lisäävät viiniin vielä kaloritonta makeuttajaa, joka mielestäni kuulostaa turhalta. Ensimmäinen sininen viini on Gik, kotoisin Espanjasta, jota markkinoidaan moderneille hipsterinuorille. Tämä valmistaja lisää viiniin makeutusainetta, sillä punaviini- että valkoviinirypäleiden sekoitus on usein erittäin kuiva. Minusta viini kuulostaa turhakkeelta. Toinen sininen viini, mikä on tullut vastaan on Pasio Blue Chardonnay, Espanjalainen sekin. Pasiossa ei ole lisättyä makeutusta ja se vaikuttaa todella kiinnostavalta, tätä haluan joskus maistaa! Pitääpä siis seurailla Alkon valikoimaa…

Sinisistä viineistä löytyy lisää tietoa Loppasuut-blogista, he kävivät maistamassa kyseisiä viinejä Viini ja Ruoka -messuilla (ja tämän missasin kokonaan messuilla – facepalm).

Tästä aasinsiltana sitten sokkotastingin pariin, tuo sininen viini toimii varmaankin hyvin myös osana sokkotastingia. Jos et tiedä onko viini punaista vai valkoista, ei maistamista häiritse ennakkoluulot viineistä: punaisessa on tanniineja ja marjoja, ja valkoisessa on hedelmiä ja pirtsakkuutta.

Sokkotastingin voi tehdä kahdella tavalla: joko puoliksi tai täysin sokkona. Puolisokkotastingissä tiedetään mitä viinejä juodaan, mutta viinilasit ovat joko peitetty, huone on pimeä, tai maistajalla on silmät peitetty. Sokkotastingissa taas maisteltavia viinejä ei tiedetä etukäteen ollenkaan.

Kotona sokkotasting onnistuu niin, että peität viniilasit foliolla tai pidät silmät kiinni tai laitat unimaskin silmille (pilaa silmämeikit naisella) kun maistat. Jonkun toisen henkilön pitää tarjoilla sinulle viinejä järjestyksessä jota et tiedä.

Sokkotastingin tarkoitus on löytää viinistä uusia makuja ilman ennakkoluuloja, tätä tapaa ammattilaiset käyttävät kun he maistelevat viinejä. Ennen kun näet viinin voit pohtia, miten esimerkiksi tunnistat onko viini valkoviiniä vai punaviiniä, ja mistä rypäleistä viini on tehty? Löydätkö uusia makuja ja tuoksuja viinistä jota aiemmin olet jopa joskus nauttinut, mutta et olekkaan enään varma onko tämä viini juuri se mitä silloin joit?

Tätä sokkotastingiä voi hyodyntää kaikkiin juomiin mitä juot. Harjoitellessa sokkomaistamista aistit terävöityvät, ja alat herkemmin haistelemaan kaikkea mitä syöt, juot ja näet, jotta ensi kerralla tunnistat paremmin maut tai tuoksut.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s