messut

Raportti Viini ja Ruoka -messuilta

Kävin viikko sitten perjantaina 28.10.2016 Viini ja Ruoka 2016 -messuilla ja kävin myös poimimassa muutaman kirjan Kirjamessuilta. Oli kyllä ylpeä fiilis kulkea messuhallissa bloggajapassin kanssa, kiitokset vielä Messukeskuksen väelle!

Aluksi kiertelin osastoja, kävin osallistumassa muutamiin kilpailuihin, ja tarkistamassa mistä löytyy suosikkiviinini. Alue oli mukavan laaja, mutta viime vuosien tavoin istumapaikkoja oli liian vähän, varsinkin siinä vaiheessa kun väen määrä kasvoi.

Kävin moikkaamassa Pio Cesaren näytteilleasettajaa ja Barolo-hehkutukseni jälkeen sain ilmaisen maistiaisen Barolo 2012 -viinistä, joka oli siis samaa jota maistoin huhtikuussa Hirvihaaran kartanossa. Nam – mainio startti viinimessuille!

Seuraavaksi kävin testaamassa Viinilehden Temppuradan. Oli todella mukavaa, kannattaa kokeilla seuraavilla messuilla! Temppuradan ensimmäisellä rastilla käytiin läpi viinin väriä: mistä erottaa onko viini pilaantunut vai ei, ja onko viini kypsytetty metalli- vai tammitynnyreissä. Sitten maistoin Tsekkiläistä valkoviiniä, josta minulle kerrottiin että siinä on 3 rypälelajia ja niiden löytäminen on tuonut haasteita myös sommeliereille. Mielestäni siinä oli Rieslingiä ja Sauvignon Blancia, mutta siinä olikin punaisen viinin rypäleitä: Cabernet Sauvignon, Merlot ja Pinot Noir (tämähän onnistuu niin, että valmistusvaiheessa otetaan rypäleiden kuoret kokonaan pois). Olin ällikällä lyöty!

Temppuradalla pääsin myös maistamaan ja pohtimaan viinin ja juuston kemiaa, sekä makeiden viinien suhdetta tummaan suklaaseen. Siellä oli myös Elämyslahjojen miniversio Wine in the darkista, joka oli mielenkiintoinen kokemus. Osallistuin myös kilpailuun, jossa voi voittaa tastingin kahdelle hengelle ja siitä olisi kiva tehdä postaus blogiin.

Sitten olikin aika siirtyä luentosaliin maistelemaan Winestaten viinejä ja Fazerin lakritseja, mikä oli hauska kokemus. Ensin maistettiin Desiderio Jeio Prosecco Brutia, joka oli todella kevyt, hennot kuplat, hieman päärynää ja erittäin kuiva. Sen kanssa oli Madagaskarin Vanilla lakritsia ja makuun tuli lisää päärynää ja viini sai enemmän ryhtiä, viinin liiallinen keveys hävisi. Toinen viini oli minulle yllätys (en yleensä pidä argentiinalaisista viineistä): Norton Sauvignon Blanc Cosecha Tardía, makean hapokas, persikkainen ja hieman hunajaa. Tähän sopi kuin nakutettu Soft Caramel lakritsi, joka leikkasi turhan makeuden pois ja nosti kielelle lisää caramelin makua. Kolmantena oli Masi Campofiorin ja Smooth Salmiak, Masin tanniinisuus väheni ja lakritsin voimakas salmiakkisuus pehmeni. Juuri sellainen yhdistelmä mitä voisi talven pakkaspäivinä herkutella. Viimeisenä oli jenkeistä Gnarly Head Old Vine Zin ja Soft Orginal: ihana viini, hillomainen, nauttisin mielummin viinin ja lakritsin erikseen, tähän saattaisi sopia paremmin tuo Vanilla.

Tastingin jälkeen kävin maistamassa Samppanja-baarissa Charles Heidsieck Reserve Champagne Brutia, joka oli juuri sellaista kuin olin odottanut: ihanan pitkä jälkimaku, kypsiä hedelmiä ja rutikuiva.

Pitihän sitä käydä maistamassa myös pakollinen talviherkku eli portviini. Valitsin Smith Woodhousen Late Bottled Vintage Portviinin vuodelta 2003. Se oli aivan ihanaa ja vei kielen mennessään. Viinissä maistui esimerkiksi viikuna ja kahvi. Tätä voi(n) ostaa Viiniessille joululahjaksi!

Ostin itselleni messumuiston, jota viimeksikin ihailin: Bernard-Massardin kuohuviinipullon korkista tehdyt korvakorut! Ne ovat niin minun näköiset.

Kaikkia maistamiani viinejä löytyy Alkosta, mutta erityisesti suosittelen Nortonin Sauvignon Blancia ja portviiniä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Raportti Viini ja Ruoka -messuilta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s