Yleinen

Bulgarialaiset viinit tekevät tuloaan!

Ystäväni vei minut elokuussa St Wine and Friends -viiniklubin viinitastingiin, jossa pääsin maistelemaan bulgarialaisia viinejä. Olin asennoitunut, että mitäköhän viinejä niillä muka on, kun en ole koskaan kuullutkaan bulgarialaisista viineistä. No olivathan ne aivan älyttömän hyviä – viinimaasuosikkini Italia sai kilpailijan!

Bulgaria on vanha viinimaa, traakialaiset valmistivat viiniä 4000 vuotta sitten, josta oppia ottivat roomalaiset ja kreikkalaiset. Neuvostoliiton aikaan Bulgaria oli Euroopan johtavimpia viinien vientimaita, mutta poliittisten syiden takia viinitilat olivat valtion omistuksessa ja suurin osa viineistä vietiin vain Neuvostoliittoon. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, vapautuivat bulgarialaiset viinit valtion omistuksesta takaisin kansalle ja vienti päästiin taas aloittamaan muualle Eurooppaan.

Harmillisesti Alkosta ei vielä löydy montaa bulgarialaista viiniä, mutta jos viinipullon haluaa ostaa Alkosta, suosittelen valitsemaan PGI-luokituksen saaneen viinin (Protected geographical indication = laadukasta viiniä erinomaiselta maaperältä).

Mutta bulgarialaisia viinejä voi ostaa myös verkkokaupasta kuten esimerkiksi Vino Amore-maahantuojalta. Vino Amoren perustaja Snejana Eskelinen on syntynyt Bulgariassa ja asunut useamman vuoden Suomessa. Hän kertoi, että hän halusi perustaa maahantuonti yrityksen, jotta voisi tuoda bulgarialaisia viinejä suomalaisten tietoisuuteen.

Viinitastingissä maistoimme kuutta eri viiniä ja taivaallisen hyviä pieniä suupaloja bulgarialaisista ruuista, jotka sopivat kuin nakutettu viinien kanssa.

Aloitimme maistelun kuohuviinillä EM Blanc de Blanc, Edoardo Miroglio, vintage 2013, 100 % Chardonnay. Viini on valmistettu samppanjamenetelmällä. Viinissä on pehmeät kuplat ja ihana sitrusmainen tuoksu. Maussa kuivan kepeää hedelmäisyyttä, hivenen pähkinää ja paahteisuutta.

Kuohuvan jälkeen siirryimme kesäiseen luomuroseeseen EM Bio Rose Bouquet & Mavrud, vintage 2017, 60 % Pinot Noir ja 40 % Mavrud. Bouquet on Pinot Noir -rypälelajike ja Mavrudia viljellään ainoastaan Bulgariassa, joka on tyyliltään täyteläisen kuiva punaviinilajike. Viini on täyteläinen ja öljyinen, jota ryhdittää greipin hapokkuus. Jälkimaussa kielelle jää makean soljuva yhdistelmä ruusua ja mansikkaa.

Kolmantena oli vuorossa kultaa voittanut valkoviini Zelanos Pinot Gris. Viinin tuoksussa hieman härskiintynyttä kermaisuutta ja sitruksen hapokuutta. Todella kirpeä maku jättää veden kielelle. Jälkimaussa verigreippiä ja persikkaa.

Kylmien viinien jälkeen siirryimme lämpimiin punaisiin ja ensimmäisenä oli Spancha Melnik 55, Rupel winery vintage 2016, 100 % Melnik. Melnik on bulgarialainen rypälelajike, josta löytyy yrttisyyttä ja täyteläisyyttä. Viinin tuoksussa on lakritsia ja kirsikkaa. Viinissä on kevyet tanniinit ja hapokkuutta tuo punaherukan ja kirsikan aromit.

Melnikin jälkeen maistoimme viiniä ENIRA, Besse Valley, vintage 2014, jossa on muun muassa Merlota ja Syrahia. Viinin tuoksussa on tammisuutta, punaisia marjoja, vaniljaa ja tupakkaa. Maku seuraa viinin tuoksua ja on tyyliltään pehmeän soljuva kuin chianti.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä oli Barolo tyylinen viini Villa Yustina 2013 Monogram Mavrud & Rubin, Western Thracian Valley (Limited quantity boutique wine), 60 % Mavrud ja 40 % Rubin. Rubin on myös bulgarialainen rypälelajike, joka muistuttaa italialaista Nebbioloa. Viinin tuoksussa on paahteisuutta, kellarin ummehtuneisuutta, hieman savua, vaniljaa ja lakritsia. Makumaailmaa hallitsee pähkinät ja punaiset marjat. Täydellinen talviviini.

Bulgarialaisten viinien alkoholiprosentti on yleensä yli 13 %, joka tekee viinistä täyteläisemmän ja runsaamman. Viinit olivat alle kahdenkympin viinejä, joten loppuun siis täytyy todeta, että bulgarialaiset viinit ovat hintalaatusuhteeltaan hyviä – laadukkaita viinejä edullisesti. Toivottavasti verkkokauppa avataan pian… -> on avattu! 🙂

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s