Yleinen

Siideri, siiteri, sidukka ja sidu

Syksy on täällä ja niin on omenoiden satokausikin. Hyvä siideri on täydellinen juoma syksyn pimeneviin iltoihin, sen maku on kuin muisto lämpimästä kesästä ja raikkaan sateisesta kesäaamusta.

Siideri on kotoisin euroopasta. Vuosisatoja ennen ajanlaskun alkua omena oli kelttiläisille pyhä hedelmä ja maurit keksivät puristaa omenoiden mehun oliiviöljypuristimilla. Ajanlaskun alussa siideri oli osa legioonalaisten palkanmaksua, 1300-luvun Englannissa siiderillä kastettiin lapsia ja 1800-luvulla Englannissa siideriä pidettiin terveysjuomana: se auttoi kihtiin, päänsärkyyn, reumaan ja vatsavaivoihin.

Pääsääntöisesti siiderit valmistetaan käymisteitse omenamehusta, joskus päärynämehusta, ja siiderihiivasta. Jotkin pienpanimot saattavat käyttää myös villihiivaa, jolloin juoma on erittäin herkullista, muttei säily pitkään verrattuna siiderihiivasta valmistettuun juomaan, joka kestää hyvin säilytettynä yli vuoden. Jotkut siiderit ovat myös valmistettu omenaviinistä. Enintään siiderin alkoholipituisuus on 8,5 prosenttia, silloin kun siideri on valmistettu oikeaoppisesti käymisteitse.

Siiderin tuoksusta ja mausta voi päätellä miten se on valmistettu ja miltä alueelta se tulee. Pohjoismaiset siiderit ovat kevyitä ja raikkaita, joko kuivia, makeita tai maustettuja omena- tai päärynäsiidereitä. Perinteiset ranskalaiset siiderit ovat happamia ja pullotettu yleensä 0,75 l samppanjapulloon. Englantilaiset siiderit ovat yleensä kevyempiä kuin ranskalaiset, mutta pohjoismaisia kuivempia.

Siiderisanastoa:
Still on kuplaton. Cloudy on suodattamaton ja samea. Sparkling on kirkas ja kupliva. Perry on päärynöistä valmistettu. Vintage-siideri käytetään toisen kerran pullossa ja lisätään sokeria sekä kuohuviinihiivaa kuplien synnyttämiseksi. Scrumpy on Länsi-Englantilainen vahva ja raikas siideri.

Mitä ruokaa siiderin kanssa? Mitä vain! Periaatteessa siideri sopii minkä tahansa ruoan kanssa, mutta mielestäni paras yhdistelmä on joko suodattamaton tai ranskalainen maalaissiideri ja sienet – kuten syksyyn kuuluu.

Taivaallisen makuinen, superhelppo sienikastike vaikka mökille: Voita, sipulia, kanttarelleja (tai muita sieniä) ja jotain hyvää siideriä, kaikki pannulle tirisemään, tarjoa perunoiden ja sen hyvän siiderin kera.

Viiniessin suositukset kastikkeelle ovat joko englantilainen Westons Old Rosie Cloudy Cider (alc. 7,3 %), joka on kuiva, samean keltainen ja kissanpissamainen (muista sekoittaa sakat mukaan pohjalta). Tai ranskalainen La Brique Cidre Bouché Brut (alc. 5 %), joka on kuiva, kevyen tallinen ja kypsän omenainen.

Kun siidereitä ja sieniä on saatu nautittua yllin kyllin, voi siirtyä rauhassa pelailemaan korttipeliä nimeltä Fungi ja nautiskelmaan syysruskasta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s