Yleinen

Elämäni juomat

Viinien maailma ei ole niin vaikea ymmärtää, kuin miltä se ensisilmäyksellä saattaa vaikuttaa. Sen sijaan oluiden ja siidereiden sopivuuden löytäminen esimerkiksi pastaan voi olla välillä päätä särkevää. Vaikeatkin makuyhdistelmät ovat kuitenkin opittavissa, kun ymmärtää juomien maut ja tuoksut kun avaa oven ruokamaailmaan.

Itse olin nuorena ns. teinipissis, joka joi sitä kauheaa makeaa teollisuussiideriä.

Olin kuitenkin aina kiinnostunut viskeistä, ja lopulta vuonna 2008 pääsin isäni kanssa niitä maistelemaan Irlannissa, Dublinissa Jameson-viskitislaamossa. Reissun jälkeen aloimme mieheni kanssa maistelemaan erilaisia viskejä ja silloin muutama viski tulikin maisteltua. Tätä nykyä lempiviskini on Maker’s Mark, joka on pehmeä, hedelmäinen bourbon. Haaveenani olisi joskus päästä viskimatkalle Skotlantiin.

Olutmaailmasta sain vahvan opin mieheltäni ja hänen isältään, ja heidän kauttaan laajensin ymmärrystäni oluiden maailmasta. Tämä niin kutsuttu olutkauteni kesti kauan, kunnes huomasin, etteivät oluet ole hyväksi ”iänikuiselle laihdutuskuurilleni”. Lempiolueni nykyään on Muflonin Säppi APA.

Siirryin kuiviin real- ja käsityösiidereihin, joita netistä lukemalla opiskelin ja maistelin, ja edelleen yksi suosikeistani on Westons Old Rosie Cloudy Cider. Siidereiden jälkeen alkoi viinikauteni. Tilasin Viinilehden ja Glorian ruoka & viini -lehden, ja liityin Alkon Etikettiklubiin. Edellä mainittujen lisäksi kävin (ja edelleen käyn) viinimessuilla ja viinitastingeissä. Olen pitänyt ystävilleni tastingejä ja haluan pitää niitä enemmän, koska opin itsekin niistä paljon.

Pääsääntöisesti pyrin maistelemaan joka kuukausi uusia viinejä ja niitä vanhojakin ihania tuttavuuksia. Lempiviinini tällä hetkellä on punaviineistä Zenato Valpolicella Ripasso Superiore 2012, valkoviineistä Leyda lot 4, ja kuohuviineistä Rotari Riserva Brut. Myös Italian supertuscanyt ovat suosikkejani. Mieleni saattaa toki muuttua ajan kuluessa ja vuodenajasta riippuen.

Olen myös maistellut niin sherryjä kuin portviinejäkin. Lempimakuyhdistelmäni vahvojen viinien maailmasta on Dow’s Nirvana Port ja Fazerin Pure Dark 70 % Roasted Corn.

Käyn mielelläni Antti Rinta-Huumon tastingeissä (Viinilehti), koska hän on erittäin asiantuteva ja osaa ottaa upeasti yleisön huomioon. Hänen juttunsa viineistä ovat innostavia ja kiinnostavia, muun muassa Viinistä Viiniin -kirjat ja Viinilehden viiniarviot. Hän on ollut yksi vaikuttavista tekijöistä, jotka saivat minut kiinnostumaan viinimaailmasta.

Näin ensialkuun toivoisin teidän toiveita, mistä kirjoitan. Olisiko se jokin juoma, mikä? Muita ideoita? Alkon valikoima rajana, ellei joku lahjoita minulle. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s